Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

«Αθέατα αξιοθέατα» Καρδαμύλη, Μάνη 2008

Η πρόταση της ομάδας errands περιλαμβάνει επιτόπιο εργαστηρίο στην μεσσηνιακή Μάνη και σε δεύτερο χρόνο, παρουσίαση της διαδικασίας υπό μορφήν έκθεσης.
Η περιοχή της μεσσηνιακής Μάνης επιλέγεται σαν πεδίο έρευνας και δράσης εξαιτίας της μεγάλης αλλαγής που παρουσιάζει. Έχοντας ήδη δρομολογήσει επαφές με τοπικούς φορείς κι εμπλέκοντας τους ίδιους τους κατοίκους θα ερευνηθούν οι μηχανισμοί που διαμορφώνουν το νέο αλλαγμένο τοπίο.
Ο προβληματισμός που ανοίγει αυτή η πρόταση στρέφεται γύρω από τη συνθήκη του τουρισμού, της περιήγησης, του ελεύθερου χρόνου. Παράλληλα με την εντατική οικοδομική δραστηριότητα αναδύονται ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα και την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου, όπως είναι η θέα, ή οι δραστηριότητες. Η αυξανόμενη σημασία της διαχείρησης του χρόνου, όπως γενικότερα προβληματοποιείται το ζήτημα του τουρισμού, σχετίζεται με την αξία του ελεύθερου χρόνου και της κατανάλωσης που συμβαίνει σ’αυτόν και έχει επίδραση στην διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων.
Συνδέοντας τον ελεύθερο χρόνο με το αξιοθέατο, προτείνουμε ένα επιτόπιο εργαστήριο/
workshop που θα λειτουργεί σαν ένα άθροισμα διαφορετικών ξεναγήσεων. Η ξενάγηση θέτει το ζήτημα ξένος-κάτοικος και δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα συνθήκη όπου ξεναγοί μπορούν να είναι οι ξένοι ή οι κάτοικοι, εναλάσσοντας τους ρόλους κατά τη διάρκεια των επισκέψεων.
Η ομάδα
errands προτείνει μια οπτική ζητημάτων αξιών θέασης, ως επισκέπτες και εικαστικοί-αρχιτέκτονες, ενώ οι κοινότητες των μόνιμων ή μη κατοίκων παρουσιάζει δικές τους θέσεις πάνω σε αυτό. Το αξιοθέατο μέσα από τις διάφορες ξεναγήσεις γίνεται θέμα ανοιχτό στις αναγνώσεις του κοινού.
Το υλικό αυτής της έρευνας και η τεκμηρίωση της διαδικασίας, φωτογραφίες, νομικά κείμενα, συνεντεύξεις, σχέδια ή κινούμενη είκονα, θα παρουσιαστούν υπό την μορφή εκθεσιακού γεγονότος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: