Το έργο που παρουσιάσαμε στην 2η μπιεννάλε της Αθήνας κάνει μια διπλή κατάδειξη ονείρων, τραγικών ίσως, ουτοπιών του '70, που στοχεύουν στην προοπτική της αυτονομίας:
Ένα πανάλαφρο σπίτι από ένα νέο τοτε υλικό το fiberglass, που θα μπορουσε να στήνεται οπουδήποτε στην εξοχή, στήνοντας και μια αυτόνομη ζωή στο όνειρο των διακοπών. Παράλληλα, εικόνα πολυ γνωστή για όσους έβγαιναν από την Αθήνα, από την λεωφορο Καβάλας,προς την Πελοπόννησο εκείνη την εποχή, που επιτείνει την ουτοπική-εξωγήινη του πρόθεση. Σχεδιασμένο από το Νικόλαο Ξάστερο, το σπίτι κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Σεπτέμβριο του 1969 στο όνομα της "Ανώνυμης Βιομηχανικής εταιρείας Μεταλικών κατασκευών ΑΛΤΑ" με την οποία συνεργαζόταν, και στο όνομά του το Μάϊο του 1973. Το ελληνικό αντίστοιχο του futuro και του Dymaxion του Buckminster Fuller αποκαλύπτει αποσπασματικά την ιστορία του αφήνοντας δείγματά του σε διάφορα σημεία της χώρας.
Ένα διαμέρισμα που ανακηρύσσεται αυτόνομο κράτος από τον παρεμβατικό ουτοπιστή Βασίλη Τσιρώνη και καταλήγει με την επέμβαση της αστυνομίας.
Και τα δυο γεγονότα που με την αφορμή της μπιεννάλε συναντιούνται στο Φάληρο, έχουν μια ιστορικότητα ταυτόχρονα με μια μελλοντική προοπτική, βλέπουμε τη λάτρεία τους για ένα μέλλον από τα ίχνη που άφησαν, ως ιστορίες που έχουν ήδη συμβεί, γι αυτό και αφήνουμε το 'ουφάκι' στην ερειπιώδη μορφή που το μεταφέραμε στο ανοιχτο χωρο της παραλίας του Φλοίσβου.
Στο σημείο αυτό, ακριβώς δίπλα στο 'ουφάκι', στις 14 Ιουνίου στις 9 το βράδυ έγινε το microconference της φινλανδικής ομάδας Ykon, με θέμα τα 'micronations', τα μικροκράτη, στο οποίο εκπροσωπήθηκε και το NSK, από τον Darko και τον Χάρη. Στο συνέδριο, το οποίο κινήθηκε γύρω από την υπόθεση Τσιρώνη, όπως παρουσιάστηκε από την αρχειακή έρευνα της ομάδας μας, παρουσίασαν οι Ykon ζητήματα από προηγούμενα microconferences που συνδιαλέγονταν με το θέμα αυτού του συνεδρίου και κατέθεσαν την εμπειρία τους οι NSK από το εικονικό τους κράτος (το οποίο συμμετείχε στην μπιεννάλε εκδίδοντας τα πραγματικά διαβατήρια του). Και οι δύο ομάδες ξεχώρισαν την μοναδικότητα και την τραγικότητα της καταστολής του αυτόνομου κράτους του Τσιρώνη. Οι αντιδράσεις και παρεμβάσεις του κοινού και των περαστικών της παραλίας φαλήρου αύξησαν τη χρονικη διάρκεια σε τρεις ώρες, αλλά έδωσαν και την επιθυμητή επαναγείωση του θέματος με τον τόπο.
Την προηγούμενη μέρα, 13 Ιουνίου, το 'ουφάκι' είχε χρησιμοποιηθεί από τους Lucy+Jorge Orta, ως γραφείο έκδοσης των διαβατηρίων της Antartica ενώ δίπλα είχε στηθεί και ένα ακόμα από την σειρά των γευμάτων των Orta.