Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

HEAVEN


Το έργο που παρουσιάσαμε στην 2η μπιεννάλε της Αθήνας κάνει μια διπλή κατάδειξη ονείρων, τραγικών ίσως, ουτοπιών του '70, που στοχεύουν στην προοπτική της αυτονομίας:

Ένα πανάλαφρο σπίτι από ένα νέο τοτε υλικό το fiberglass, που θα μπορουσε να στήνεται οπουδήποτε στην εξοχή, στήνοντας και μια αυτόνομη ζωή στο όνειρο των διακοπών. Παράλληλα, εικόνα πολυ γνωστή για όσους έβγαιναν από την Αθήνα, από την λεωφορο Καβάλας,προς την Πελοπόννησο εκείνη την εποχή, που επιτείνει την ουτοπική-εξωγήινη του πρόθεση. Σχεδιασμένο από το Νικόλαο Ξάστερο, το σπίτι κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Σεπτέμβριο του 1969 στο όνομα της "Ανώνυμης Βιομηχανικής εταιρείας Μεταλικών κατασκευών ΑΛΤΑ" με την οποία συνεργαζόταν, και στο όνομά του το Μάϊο του 1973. Το ελληνικό αντίστοιχο του futuro και του Dymaxion του Buckminster Fuller αποκαλύπτει αποσπασματικά την ιστορία του αφήνοντας δείγματά του σε διάφορα σημεία της χώρας.

Ένα διαμέρισμα που ανακηρύσσεται αυτόνομο κράτος από τον παρεμβατικό ουτοπιστή Βασίλη Τσιρώνη και καταλήγει με την επέμβαση της αστυνομίας.

Και τα δυο γεγονότα που με την αφορμή της μπιεννάλε συναντιούνται στο Φάληρο, έχουν μια ιστορικότητα ταυτόχρονα με μια μελλοντική προοπτική, βλέπουμε τη λάτρεία τους για ένα μέλλον από τα ίχνη που άφησαν, ως ιστορίες που έχουν ήδη συμβεί, γι αυτό και αφήνουμε το 'ουφάκι' στην ερειπιώδη μορφή που το μεταφέραμε στο ανοιχτο χωρο της παραλίας του Φλοίσβου.
Στο σημείο αυτό, ακριβώς δίπλα στο 'ουφάκι', στις 14 Ιουνίου στις 9 το βράδυ έγινε το microconference της φινλανδικής ομάδας Ykon, με θέμα τα 'micronations', τα μικροκράτη, στο οποίο εκπροσωπήθηκε και το NSK, από τον Darko και τον Χάρη. Στο συνέδριο, το οποίο κινήθηκε γύρω από την υπόθεση Τσιρώνη, όπως παρουσιάστηκε από την αρχειακή έρευνα της ομάδας μας, παρουσίασαν οι Ykon ζητήματα από προηγούμενα microconferences που συνδιαλέγονταν με το θέμα αυτού του συνεδρίου και κατέθεσαν την εμπειρία τους οι NSK από το εικονικό τους κράτος (το οποίο συμμετείχε στην μπιεννάλε εκδίδοντας τα πραγματικά διαβατήρια του). Και οι δύο ομάδες ξεχώρισαν την μοναδικότητα και την τραγικότητα της καταστολής του αυτόνομου κράτους του Τσιρώνη. Οι αντιδράσεις και παρεμβάσεις του κοινού και των περαστικών της παραλίας φαλήρου αύξησαν τη χρονικη διάρκεια σε τρεις ώρες, αλλά έδωσαν και την επιθυμητή επαναγείωση του θέματος με τον τόπο.

Την προηγούμενη μέρα, 13 Ιουνίου, το 'ουφάκι' είχε χρησιμοποιηθεί από τους Lucy+Jorge Orta, ως γραφείο έκδοσης των διαβατηρίων της Antartica ενώ δίπλα είχε στηθεί και ένα ακόμα από την σειρά των γευμάτων των Orta.


2 σχόλια:

Viki Xasterou είπε...

Δεν γνωρίζω αν ξέρετε ότι η σχετική κατασκευή του σπιτιού από fiberglas(ενισχυμένη χημική ρητίνη) την οποία η ομάδα σας παρουσιάζει στα πλαίσια της Μπιενάλε έχει γίνει από τον εκλιπόντα το '89 πατέρα μου κ. Ξάστερο Νικόλαο και έχει κατωχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Σεπτέμβριο του 1969 στο όνομα της "Ανώνυμης Βιομηχανικής εταιρείας Μεταλικών κατασκευών ΑΛΤΑ" με την οποία συνεργαζόταν, και το Μάϊο του 1973 στο όνομά του. Θεωρώ ΄τι σχετική μνεία θα έπρεπε να έχει γίνει από μέρους σας στις δημοσιεύσεις σας στον τύπο , την έκθεση και τα ηλεκτρονικά μέσα. Για κάθε σχετική πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο μαιλ theoviki@vodafone.net.gr
Ξάστερου Βίκη

Unknown είπε...

PARAKALW THA ITHELA ENA E-MAIL SAS , H ENA THL SAS (ERRANDS ) GIA NA EPIKOINWNISW MAZI SAS .
to email mou einai george@elvictor.com